PUTOVANJA U SVET

 

SVETSKE METROPOLE:

Pred Vama su svetske metropole u koje sleće nacionalni avioprevoznik Srbije – Air Serbia. Atraktivne turističke programe kreirale su agencije – naši partneri, koje vode turistički poslenici srpskog porekla /za odredjene destinacije inostrane agencije/ koji odlično poznaju prilike u tim zemljama. I jedno i drugo su garancija da ćete dobiti najpovoljnije uslove i najbolje programe, kada se analiziraju cena, kvalitet i sadržaj programa. Programi se nude u turističkim agencijama širom Srbije, a centralna vazdušna luka je beogradski aerodrom „Nikola Tesla“  

PARIZ

Pariz - glavni i najveći grad Francuske. Predstavlja političko, ekonomsko, obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države i Evrope.
Pariz je jedan od najznačajnijih svetskih gradova. Sa svetom je povezan preko 2 velika aerodroma i 6 glavnih železničkih stanica.

U Parizu se nalaze mnoge znamenitosti i turističke atrakcije. Sa istorijom dugom 2 milenijuma, ovaj grad je bio mesto značajnih istorijskih događaja i stecište umetnika. Zbog toga svake godine Pariz poseti do 30 miliona turista. Po broju turista Pariz je najposećenija svetska turistička destinacija. Takođe je poznat po imenu „Grad svetlosti“.

Grad ima preko dva miliona stanovnika (2.211.297, procena iz 2008), a urbana zona preko 12 miliona (12.089.098). Ova neprekinuta urbana zona Pariza (bez satelitskih naselja) je najveća u Evropskoj uniji.

Prijave i zahtev za dopunske informacije: inserbiatours@gmail.com

LONDON

London - glavni i najveći grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva i najveća urbana zona u Evropskoj uniji.
Sa preko 300 različitih nacionalnosti koje žive na području današnjeg grada, London važi za jednu od najkosmopolitskijih sredina u Evropi. Prema popisu iz 2011. na području Šireg Londona živelo je 8.278.251 stanovnika, ili 12,5% celokupne populacije Ujedinjenog Kraljevstva. U najužem delu grada, u Sitiju živi svega 7.400 stanovnika. U širem metropolitanskom području 2011. živelo je 13.709.000 stanovnika. London je u periodu između 1831. do 1925. po broju stanovnika predstavljao najveću gradsku površinu na svetu.
London se ubraja među najvažnije gradove u svetu u mnogim oblastima. Jedan je od najvažnijih političkih, obrazovnih, kulturnih, trgovačkih, turističkih, finansijskih, modnih, sportskih centara u svetu. Posle Njujorka, London je najvažniji finansijski centar na planeti, a poznat je i po svojoj nezvaničnoj tituli svetske kulturne prestonice.
Zahvaljujući svojoj bogatoj i dugoj istoriji u Londonu se danas nalaze brojni kulturno istorijski spomenici, od kojih se čak četiri nalaze na listi Svetske baštine Uneska: London tauer, Kraljevska botanička bašta Kju, Vestminsterska palata u okviru koje se nalaze Vestminsterska opatija i crkva svete Margarite te istorijski Grinič u kojem se nalazi čuvena Grinička opservatorija kroz koju prolazi početni nulti meridijan. Od ostalih znamenitosti treba pomenuti i Bakingemsku palatu koja opredstavlja službenu rezidenciju britanske kraljevske porodice, Londonsko oko, trg Pikadili serkus, katedrala Svetog Pavla, Tauerbridž, Trafalgar Skver, stadion Vembli i kompleks Ol Ingland Klaba. U gradu se nalaze i brojne galerije, muzeji, biblioteke poput u svetskim razmerama čuvenih Tejt galerije, Nacionalna galerija, Britanski muzej, Britanska biblioteka ...
Sa 6 londonskih međunarodnih aerodroma godišnje se preveze preko 120 miliona putnika, što London svrstava u najprometniji vazdušni centar na svetu.

Prijave i zahtev za dopunske informacije: inserbiatours@gmail.com    


NJUJORK i NJUJORK – TORONTO – NIJAGARINI VODOPADI

NjUJORK

Njujork je grad sa najviše stanovnika u Sjedinjenim Američkim Državama, i  centar  je međunarodnih finansija, politike, zabave i kulture. Njujork je jedan od najvećih gradova sveta, i sedište je velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija i berzi. Grad je i sedište svih međunarodnih ambasada pri Ujedinjenim nacijama, čije se sedište takođe nalazi u Njujorku. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 8.175.133 stanovnika, na 800 km². Njujork je najgušće naseljeni među većim gradovima u SAD. Blizu 800 jezika je u upotrebi, što ga svrstava na prvo mesto među gradovima sveta po jezičkoj raznovrsnosti. Prema procenama iz 2012. godine na širem gradskom području živi približno 19,8 miliona stanovnika.
Današnji simboli Njujorka su: Vol strit, Kip slobode (poklon Francuske, podignut je 1886), Bruklinski most (koji spada u najveće i najduže mostove sveta i spaja Menhetn i Bruklin), Empajer stejt bilding, Krajsler zgrada itd. Tu je bio i Svetski trgovinski centar, koji je srušen 11. septembra 2001. u terorističkom napadu. Poznata mesta su i Peta avenija, Tajms skver, Sentral park, Metropoliten muzej i Brodvej, bulevar koji se proteže od juga do severa Menhetna, a u čijem centralnom delu (Midtown) se nalaze mnoga pozorišta.

Prijave i zahtev za dopunske informacije: inserbiatours@gmail.com     


TORONTO

Toronto - najveći grad u Kanadi, i glavni grad provincije Ontario. Nalazi se na severozapadnoj obali jezera Ontario. Grad je 2011. imao oko 2.615.000 stanovnika, a zajedno sa predgrađima, cela aglomeracija Toronta imala je oko 5.583.000 stanovnika. Toronto se nalazi u srcu takozvane Zlatne potkovice, najnaseljenije oblasti u južnom i centralnom Ontariju, u kojoj živi oko 8 miliona ljudi.
Stanovništvo Toronta je kosmopolitsko i višenacionalno, što je posledica statusa Toronta kao glavnog stecišta imigracije u Kanadi, pa naravno i srpske zajednice. Toronto je jedan od gradova u svetu sa velikim udelom došljačkog stanovništva (49% ih je rođeno izvan Kanade). Zbog niske stope kriminala, čiste prirodne okoline, visokog životnog standarda i prijateljskog odnosa prema etničkoj raznovrsnosti, Toronto se često ubraja u svetske gradove u kojima je najbolje živeti.
Grad se nalazi na severozapadnoj obali jezera Ontario, koje je sa površinom od 18.960 km², najmanje od 5 Velikih jezera. Grad se višestruko uvećao krajem 1990-ih integracijom velikog broja okolnih naselja (Etobiko, Skarboro, Istočni Jork i Severni Jork). Centar grada sa trgovinskom i bankarskom zonom se nalazi blizu jezera. Glavna ulica koja grad deli po vertikali je Jang (Yonge Street).
Toronto je industrijski centar Kanade i jedan od vodećih svetskih finansijskih centara. Berza u Torontu spada među sedam najvećih u svetu.


NIJAGARINI VODOPADI

Nijagarini vodopadi  se nalaze na reci Nijagari u istočnom delu Severne Amerike, na granici između Sjedinjenih Država i Kanade. Nijagarini vodopadi se sastoje iz tri odvojena vodopada i, iako nisu mnogo visoki, oni su prilično široki. Sa preko 168.000 kubnih metara vode u minutu, ovi vodopadi su jedni od najmoćnijih i najpoznatijih u svetu.
Interesantno je da voda u Nijagarinim vodopadima nikad ne prestaje da teče, čak ni zimi, na izuzetno niskim temperaturama. Istina, bilo je godina (1912), kada se stvarao tzv. „ledeni most“, od obale do obale i tada je voda prvi put prestala da teče.
Nikola Tesla imao je velike zasluge za izgradnju prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima. U Teslinu čast na vodopadima su podignuti spomenici srpskom velikanu i sa američke i sa kanadske strane.
Region Velikih jezera predstavlja najveću vodenu površinu u kontinentalnom delu sveta.

Prijave i zahtev za dopunske informacije: inserbiatours@gmail.com    MOSKVA

Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Nalazi se na reci Moskvi. Po poslednjem popisu iz 2010. u Moskvi je živeo 11.503.501 stanovnik i to je najnaseljeniji grad u Evropi, dok urbano stanovništvo grada čini 1/12 ruske populacije.
U središtu grada nalazi se Kremlj, utvrđeni kompleks koji je do 1703. bio političko središte Ruskog carstva, a od 1918. Sovjetskog Saveza, i od 1991. Ruske Federacije. Uz istočni zid Kremlja prostire se Crveni trg, mesto mnogih državnih ceremonija. Na trgu se nalaze i dve verovatno najpoznatije moskovske građevine - crkva Sv. Vasilija Blaženog i mauzolej Lenjina. Posle Drugog svetskog rata izgrađene su mnogobrojne prostrane stambene četvrti, široki bulevari sa alejama, trgovima i parkovima.
Moskva je sedište najviših državnih organa i naučnih, sanitetskih ustanova, instituta, laboratorija, biblioteka (oko 4.000), muzeja, pozorišta, umetničkih galerija.

Moskva je grad sa mnogobrojnim umetničkim i arhitektonskim spomenicima. U zoni od oko 10 km od Moskve je šumski zeleni pojas u kojem su podignuti mnogi stadioni i sportski centri.

SANKT PETERBURG

Sankt  je grad u severozapadnoj Rusiji koji nosi status federalnog grada i administrativnog centra Lenjingradske oblasti i Severozapadnog federalnog okruga.
Posle Moskve, Sankt Peterburg je drugi po broju stanovnika, i drugi po važnosti ekonomski, industrijski, naučni i kulturni centar Rusije. Nalazi se na ušću reke Neve u Finski zaliv (Baltičko more), što ga čini i važnim trasnportnim i trgovačkim centrom.
Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki 1703. na močvarnom zemljištu u blizini mora. Time je želeo da osigura ruski pristup Baltiku. Grad je od 18. do 20. veka bio prestonica Ruskog carstva, značajan evropski kulturni centar, i najvažnija ruska luka na Baltiku. Centralni deo grada je danas pod zaštitom UNESKO. Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 4.848.742 stanovnika. To je najseverniji milionski grad na svetu.

Prijave i zahtev za dopunske informacije:  inserbiatours@gmail.com     


KOPENHAGEN

Kopenhagen je glavni i najveći grad Danske. U samom gradu živi oko 542 hiljade stanovnika, a na širem području oko 1,2 miliona. Kopenhagen je političko, privredno i kulturno središte Danske. Poslednjih decenija, sa jačanjem saradnje sa Švedskom, Kopenhagen je zajedno sa švedskim Malmeom postao središte velike Oresund regije sa oko 3,8 miliona stanovnika. Ovo je jedna od najrazvijenijih oblasti u Evropskoj uniji.
Kopenhagen ima dobro očuvano staro gradsko jezgro sa prepoznatljivim „skandinavskim duhom“ (jednostavne fasade u živim bojama, kanali, gotske crkve i sl.). Grad poseduje i jednu od najvećih pešačkih zona, koja je istovremeno i najstarija na svetu, pa je ponos grada.
Okrugli toranj predstavlja jednu od glavnih turističkih znamenitosti Kopenhagena. Ona se nalazi u samom središtu grada. Zajedno sa njim je građena i Crkva svete Trojice. Državna skupština je bio nekadašnji dvor danskih kraljeva, a u današnje vreme je sedište zakonodavstva i ministarstva spoljnih poslova. Monumentalna zgrada berze se nalazi na obali kanala Fredericsholm.   

Prijave i zahtev za dopunske informacije:  inserbiatours@gmail.com


EMIRATI /UAE/ – ABU DABI i DUBAI


Ujedinjeni arapski emirati predstavljaju federaciju 7 emirata, koji se nalaze na jugoistočnoj strani arapskog poluostrva i koji su se ujedinili 1971. godine.

Abu Dabi je najveći emirat. Zauzima 87% ukupne površine. Najniža tačka u emiratima je u Persijskom zalivu, na 0 metara nadmorske visine, a najviša tačka je na granici sa Omanom, na 1910 m nadmorske visine. Glavni grad je i najveći u UAE i nalazi se u istoimenom emiratu.
Šeik Zajed – otac nacije je i prvi predsednik UAE i stvorio je jednu od najbogatijih država na svetu. Vladao je sve do smrti – do novembra 2004.

Od ukupnog broja stanovništva samo 25% su Arapi - državljani UAE /muslimani Suniti i Šiti. Ostalo stanovništvo čine strani radnici koji su zaposleni pre svega u naftnoj industriji. Od 60 - tih godina proizvodnja i prerada nafte predstavlja najveći deo prihoda UAE. Posle Saudijske Arabije i Irana, UAE su treći najveći proizvođač nafte na Bliskom Istoku. Najvećim rezervama nafte raspolaže Abu Dabi, dok su rezerve Dubaia pri kraju. U UAE u ekspanziji su i trgovina, finansije i turizam.

Klima u UAE je vruća i suva, tokom cele godine i malo je vlažnija uz obalu. Letnje temperature dostižu do 43 stepena. Sezonski vetrovi donose povremene peščane oluje.  
U oazama rastu palme urmi, a u gradovima ima vegetacije zahvaljujući dobrom  navodnjavanju.
Zvaničan jezik je arapski, a engleski se masovno koristi. Zvanična valuta je arapski dirham /1 Euro je 4 dirhama/

ABU DABI

Abu Dabi, jedan od najmodernijih gradova sveta, glavni je grad Emirata sa 1,5 miliona stanovnika. Leži na ostrvu klinastog oblika i sa kopnom je povezan mostovima. U njemu je sedište državnih institucija, ambasada, naftnih kompanija, lanaca svetskih hotela i modernih tržišnih centara. Grad je bogat zelenilom prekrasnih vrtova i parkova. Abu Dabi turistima nudi kulturne i istorijske znamenitosti, među kojima su džamija Šeik Zajed, Kalifa park, koji ima sopstveni akvarijum, muzej, voz, igrališta i vrtove ... Ima sjajne peščane plaže, medju kojima se izdvaja čuvene plaža i šetalište Korniš i postoje sjajni uslovi za aktivan odmor.  


DUBAI

Dubai je drugi po veličini emirat i grad sa najbržom stopom razvoja u kome se svakoga dana izgradi 800 novih stanova i kuća. Grad Dubai ima 2,26 miliona stanovnika. Od 1966-te novac od nafte ulagan je u dinamičan razvoj grada, koji je postao jedna od najinteresantnijih turističkih destinacija sveta. Grad leži na dugačkim peščanim plažama, poseduje luksuzne hotele najviše kategorije, ima sjajne bazare i šoping centre i vrhunsku zabavu koja privlači turiste iz celog sveta. U Dubaiju se nalazi i Burdž Kalifa - naviša zgrada na svetu.         

Prijave i zahtev za dopunske informacije: inserbiatours@gmail.com   

PEKING

Peking je glavni grad Kine već više od 700 godina. Nalazi se na severu najmnogoljudnije zemlje na svetu i drugi je po veličini kineski grad (poslije Šangaja) sa preko 17 miliona stanovnika u centralnom delu grada i predgradjima. Veliki je saobraćajni centar s mnoštvom pruga i puteva koji ulaze i izlaze iz njega u svim pravcima. Peking je takođe i politički, kulturni i obrazovni centar Kine. Ima bogatu prošlost, ali se uvek ubrzano razvijao i pripada modernim svetskim metropolama.   Predstavlja dobar spoj starog i novog. Da je i u prošlosti   bio imperija najbolje svedoče Veliki Zid - legendarna linija odbrane; Zabranjeni grad, najveći i najbolje očuvan drevni imperijalni kompleks palata na svetu; Rajski Hram, fascinirajuće mesto koje prikazuje naklonost ka imperiji; i Letnja Palata, divna imperijalna bašta. Takođe, tu je i Tianmen Trg, gde je Mao osnovao Narodnu Republiku Kinu, a njegovo telo se nalazi u izložbenom kovčegu.

U isto vreme impresioniraju  moderne zgrade koje prevazilaze i one u Njujorku, Olimpijsko selo, sa stadionom Ptičje gnezdo i Vodenom kockom; blistavim tržnim centrima u Wangfujing ulici i šareni zabavni centar Houhaija.
Uprkos svim promenama u poslednjih nekoliko godina, tradicionalan način života je dobro očuvan u najstarijim delovima grada, u Hutongu – to su lavirinti uskih uličica i starih tradicionalnih kuća. Obilazak rikšom kroz Hutong će putnicima pružiti pogled na stari Peking.

Peking ima kontinentalnu klimu, sa velikim uticajem monsuna.. Leta su vruća i vlažna. Kiše vas mogu iznenaditi i u julu i avgustu. Zime su suve i hladne, sa malo snega.

Pogledajte našu ponudu ovde ...