ETNO TURIZAM

ETNO TURIZAM

Sela Srbije su prave ekološke oaze, bez zagađenja savremene civilizacije, sa blagom klimom, čistim vazduhom i zdravim namirnicama. Sastojci za hranu koju domaćini pripremaju na tradicionalan i zdrav način, potiču sa njegovog imanja i turista može svakodnevno da se uveri da su to biljke i životinje uzgajane na prirodan način. Gostoprimstvo i srdačnost domaćina glavne su odlike atmosfere boravka u srpskim selima. Seoski turizam nije samo boravak turista u seoskim domaćinstvima, već obuhvata i izlete u okolne predele, obilazak prirodnih atrakcija i kulturno-istorijskih znamenitosti kraja, tradicionalne, folklorne i turističke manifestacije, sportske i rekreativne aktivnosti u prirodi, prodaju zanatskih i ručnih radova i suvenira i hrane i pića iz kućne radinosti.Turista u bilo kom selu u Srbiji neće se osećati kao stranac, biće prihvaćen od svog domaćina kao bliski rođak i dragi gost. Seoski turizam nije samo boravak turista u seoskim domaćinstvima, već obuhvata i izlete u okolne predele, obilazak prirodnih atrakcija i kulturno-istorijskih znamenitosti kraja, tradiconalne, folklorne i turističke manifestacije, sportske i rekreativne aktivnosti u prirodi, prodaju zanatskih i ručnih radova i suvenira i hrane i pića iz kućne radinosti. Boravak na selu u prirodi pruža turistima i mogućnosti za šetnje po livadama i šumarcima, obilazak obližnjih pećina, izvora i vodopada, mogućnost lova i ribolova, jahanja i planinarenja, branja šumskih plodova i lekovitog bilja ili uživanje u narodnim običajima, igrama i pesmama tog kraja. A kad krene svojoj kući, gost može kao suvenir da ponese i teglu domaćeg meda, malo šunke ili pršute, kačicu sira ili kajmaka, flašu rakije ili mladog vina, teglu ljutog ajvara…Možete boraviti u nekom od etno sela Mokra Gora, Koštunići, Sirogojno ili na vojvođanskom salašu Perkov salaš, Salaš 137, Salaš 84 ili  ili nekom od seoskih domaćinstava Zornića kuća, Karađorđev vajat...

Drvengrad / Mećavnik  
Drvengrad je filmsko etno selo na Mokroj Gori. Nalazi se između Zlatibora i Tare, a  izgradio ga je čuveni reditelj Emir Kusturica na brdu Mećavnik. Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare, kroz koju prolazi pruga uskog koloseka, čuvena Šarganska osmica. Drvengrad  je etno selo u gradskom stilu. Na jednom kraju ima ulaznu kapiju, a na drugom malu drvenu crkvu, građenu po ugledu na ruske crkve. Posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima,  a opkoljen je brvnarama. One su autentične, i prenete su iz tog kraja Srbije i iz Bosne. Sagrađene su u vidu skeleta i postavljene na kamene postamente. Drvengrad ima galeriju slika, biblioteku, bioskop „Andergraund”, poslastičarnicu sa domaćim kolačima i prirodnim sokovima, nacionalni restoran, prodavnicu narodne radinosti toga kraja... Stručni žiri briselske Fondacije za arhitekturu Filip Rotije je Drvengrad proglasio najboljim arhitektonskim ostvarenjem u poslednjih nekoliko godina u Evropi. O Drvengradu Kusturica kaže: “Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo”.

Andrić grad/ Višegrad
Andrićgrad ili Kamengrad je kulturni centar i vrsta etno-sela, koji se nalazi na lokaciji Ušće na samom spoju reka Drina i Rzav u Višegradu. Andrićgrad je nastao kao ideja režisera Emira Kusturice o kamenom srednjevekovnom gradu, inspirisanog delima i likovima nobelovca Ive Andrića. To je, u stvari, vizija kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi. U arhitektonskom pogledu sam grad je mešavina različitih epoha i stilova koji su je smenjivali kroz istoriju ovog područija: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam. Grad je izgrađen od kamena i u njemu se nalazi pedesetak objekata. Važniji sadržaji u Andrićgradu su: renesansno pozorište, modifikovana replika srednjevekovnog manastira Dečani, multipleks sa tri bioskopske dvorane, galerije,  Institut Ive Andrića sa centrom za slavistiku, Akademija lijepih umjetnosti i hotel sa 150 ležajeva.

Sirogojno
Sirogojno se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, na planini Zlatibor i na 20 kilometara od Užica. Arhitektura Sirogojna sastoji se od 47 drvenih objekata, prenetih iz okolnih zlatiborskih sela i opremljenih autentičnim pokućstvom, oruđima i alatima. Svako domaćinsto ima mlekar, ambar, koš-salaš za kukuruz, po jednu hlebnu peć, kačaru sa kazanom za pečenje rakije, pčelinjak i sušionicu za šljive, dok su staje za stoku sagrađene izdvojeno od osnovnog dvorišta. Svim posetiocima na raspolaganju je apartmanski smeštaj u kućama brvnarama, kao i prodavnica suvenira sa krčmom. Kao posebna atrakcija izdvaja se letnji stočarski stan, gde čobani leti čuvaju stoku. Ovaj prelepi muzejski prostor krase i seoska crkva brvnara posvećena svetima - Petru i Pavlu.
Sirogojno je postalo svetski poznato sedamdesetih godina 20. veka i to po proizvodnji rukom rađenih džempera. Od tada se “Moda Sirogojno” proširila na Pariz, Rim, London, Beč, pa čak i na daleki istok. Sirogojno je okruženo očaravajućim planinskim ambijentom, idealnim kako za zimske, tako i letnje odmore. U blizini se nalaze selo Gostilje, Stopića pećina, banja Vapa sa izvorima lekovite vode, kao i turistički centar Zlatibor.

  • 1